Szalay Lajos (1909-1995), az európai grafika mestere

Liu Haisu Művészeti Múzeum

Ország: 
Kína
Város: 
Sanghaj
Dátum: 2014. szeptember. 16. - 2014. szeptember. 21.

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány mintegy 500 darabot számláló Szalay Lajos gyűjteményének válogatásából nyílik kiállítás a sanghaji Liu Haisu Múzeumban.

A kínai közönségnek a közelmúltban két alkalommal is lehetősége nyílt megismerni a nemzetközileg ismert magyar grafikusművész életművét, amikor 2013 tavaszán Csungkinban (Chongqing Three Gorges Museum), majd 2014 májusában Hangcsou-ban (Zhejiang Art Museum) mutatta be a KOGART a művész mintegy 350 alkotását. 

Szalay Lajos (1909-1995) minden bizonnyal nemcsak a magyar, hanem az egyetemes rajzművészetnek is az egyik legkiemelkedőbb alakja. Pablo Picasso a következőt mondta róla: „Ha két grafikus neve marad fenn az utókornak a huszadik századból, a másik én leszek, ha csak egy, az Szalay Lajos lesz.”  

A kiállítás mintegy 260 grafikán keresztül mutatja be a művész életművét, külön válogatást szentelve a mester bibliai témájú rajzainak, mely közelebb hozza a kínai látogatók számára a keresztény kultúrkör gyökereit, főbb gondolati elemeit és azok egyedülálló vizuális megjelenítését. Szalay Lajos tusrajzai nagy népszerűségnek örvendenek a kínai közönség körében, többek között azért is, mert az általa használt technika egyike a kínai kultúra egyik legfontosabb, ezeréves hagyománnyal rendelkező kifejezőeszközeinek. Az európai rajzművészet bemutatásán túl a kiállítás lehetőséget ad a nyugati és a keleti kultúra, a hagyomány és a modernitás, az intellektus és a technikai tudás találkozására is.