Az alapítványról

AZ ALAPÍTÓ

Magyarország egyik legsikeresebb üzletembere, Kovács Gábor bankár karrierje a Magyar Nemzeti Banktól a londoni Citibank alelnöki székéig ívelt az 1980-as évek második felében. Innen hazatérve engedett az új kihívások iránti vágyának, és 1991-ben megalapította saját vállalkozását, jelenlegi nevén a Bankár Holding Zrt.-t. Majd ugyanez az indíttatás vezette a képzőművészet birodalmába, a műgyűjtés szenvedélyéhez, amely élete alapvető és máig meghatározó élménye lett, egyben új utakat nyitott gondolatai és tevékenysége számára.

„Egy falikárpit, Péreli Zsuzsa Aequilibrium című alkotása ébresztett rá 2002-ben, hogy a saját életemben rossz dimenzióban kerestem az egyensúlyt. Bankárként elsősorban a likviditási egyensúlyra törekedtem, horizontálisan, pedig az igazi egyensúlyt függőlegesen lehet megtalálni jó és rossz között. A spirituális egyensúly sokkal fontosabb. Megnyílt előttem egy másik világ. Nem a cél a legfontosabb, hanem az út, a tapasztalat megszerzése. A sors kijelöli az irányt, saját döntés alapján csak verítékes szenvedés lehetséges, a sorsszerűt kell elvégezni.


Szükségünk van olyan új értékek befogadására, amelyek a szellemi és fizikai létezésünk, bolygónk megőrzését segítik. Jövőnk érdekében a felszabadításukra kell az elkövetkező időben határozott energiákat fordítanunk, hogy választ találjunk a 21. század új társadalmi, gazdasági kihívásaira.” (Kovács Gábor)


A KOVÁCS GÁBOR MŰVÉSZETI ALAPÍTVÁNY

Kovács Gábor hármas célt tűzött ki a KOGART elé a 2004-es alapításkor: a magyar művészet, elsősorban a kortárs képzőművészet népszerűsítését itthon és külföldön, a legfiatalabb művésznemzedék támogatását kiállítások, ösztöndíjak, műtárgyvásárlás útján és egy olyan alapítványi gyűjtemény létrehozását, amely történeti igénnyel reprezentálja a magyar képzőművészet legutóbbi 50 évét.

Az akkori vállalásokból mára sok minden megvalósult: a FRISS kiállításokkal és a KOGART-díjjal elsőként adtunk bemutatkozási lehetőségeket a legfiatalabb művészgenerációknak. Több mint 50 hazai kiállításunkkal és fél tucat külföldi tárlatunkkal jelentősen hozzájárultunk a kulturális élet színesítéséhez. 2006-tól évente 1-2 alkalommal a klasszikus művészet kiemelkedő alkotóira és periódusaira fókuszáltunk - így jöttek létre nagy sikerkiállításaink. Együtt dolgoztunk a legfontosabb hazai közgyűjteményekkel, neves külföldi múzeumokkal, az utóbbi években pedig erőteljesen külföld felé fordult az érdeklődésünk.

A gyűjteményépítésben is sikerekkel büszkélkedhetünk: az Alapítvány több mint 350 művésztől mintegy 2500 alkotást tudhat magáénak. Sok közülük muzeális értékű műtárgy, de vannak fájó hiányok is. A következő évek már nem a mennyiségről, hanem a minőségről szólnak majd: 2020-ra olyan kerek gyűjteménnyé formáljuk a kollekciót, amely tudományos igénnyel reprezentálja az 1950-2020 közötti magyar képzőművészetet. Ez az igény érhető tetten az elmúlt években a műtárgyainkról és kiállításainkról kiadott számtalan könyvben, dvd-n és egyéb szakanyagban is.

Oktatási tevékenységünk is intézményesült, nagysikerű festménybecsüs iskolát nyitottunk, és terveinkben további bővülés szerepel.   Mindeközben  a világ nagyot fordult körülöttünk, az Alapítványnak is lépést kell igazítani. Ma már sokan foglalkoznak a fiatal képzőművészekkel, ezért az Alapítvány most inkább a középgeneráció felé fordul, ezen a téren mutatkozik komoly hiány. Manapság kevesebben járnak kiállításokra, mások az igények, megváltoztak a gazdasági körülmények, változtatnunk kell a stratégián. 

Új tevékenységeket keresünk, új vállalkozásokba kezdünk, új jövedelemforrásokat kutatunk fel, hogy a következő tíz évnek új helyszíneken, új szemlélettel és biztos háttérrel vághassunk neki.

 

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány közhasznúsági jelentései:

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004

A KOGART Barátai Művészeti Alapítvány közhasznúsági jelentései:
2009