A Biblia szerepe Borsos Miklós és Szalay Lajos művészetében

Művészetek Háza, Szekszárd

Város: 
Szekszárd
Dátum: 2017. október. 26. - 2018. január. 14.

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány a Debreceni Református Hittudományi Egyetemmel együttműködésben bibliai ihletésű alkotásokat felvonultató kiállítás-sorozattal emlékezik a Reformáció 500. évfordulójára. A sorozat utolsó állomása a szekszárdi Művészetek Háza lesz, ahol a Szalay Lajos grafikus és Borsos Miklós szobrászművész bibliai témájú műveiből láthatunk egy válogatást.

Szalay Lajos (1909-1995) Kossuth-díjas magyar grafikus, aki több mint 40 évig külföldön - Argentínában és az Egyesült Államokban - élt és alkotott; csak 1988-ban tért végleg haza Magyarországra. Művészetét éppen ezért világszerte ismerik és elismerik, a legenda szerint maga Pablo Picasso nyilatkozott így róla: „Ha két grafikus neve marad fenn az utókornak a huszadik századból, a másik én leszek, ha csak egy, az Szalay Lajos lesz.”

Szalay alkotói munkásságának meghatározó forrása a Szentíráshoz fűződő viszonya és találkozása a transzcendenssel. Elsőként az 1960-as évek elején formálta alkotássá az Ó- és Újszövetséggel kapcsolatos élményeit, életműve csúcsa pedig Genezis címen, 1973-ban kiadott rajzalbuma, amely 124 rajzon keresztül járja végig az Ószövetség legfontosabb mozzanatait. A képek nem egyszerű bibliai illusztrációk: Szalay fokozatosan kiemelt egyes elemeket, drámaivá fokozta azokat a meghatározó pillanatokat, amelyek az egyes történetek tengelyét, esszenciáját adják.

Borsos Miklós a magyar képzőművészet 20. századi történetének egyik legsokoldalúbb személyisége, aki minden képzőművészeti műfajban maradandót alkotott. Szalayhoz hasonlóan Borsos életművének egy jelentős részét szintén a Szentírás inspirálta, Szalaytól eltérően ő azonban nem hozott létre belőlük különálló sorozatot, a bibliai ihletésű darabok lazán kapcsolódnak csupán egymáshoz, illetve szemléletükben és motívumaikban sem válnak el mindig élesen a többi antik, zenei és természeti ihletésű kompozíciójától.

Borsos bibliai kötődésű képei a történetek az emberi oldalára összpontosítva, a földi létezés olyan meghatározó és alapvető élményeit és kérdéseit mutatják be, mint a szenvedés, a remény, a küzdés, a hit, az alkotás, a magány és a részvét. Mindennek pedig a rajzoló nemcsak krónikása, hanem szereplője is, hiszen a művek visszatérő férfialakjában Borsos rejtett önarcképét ismerhetjük fel. Saját harcaiból és találkozásaiból indul tehát ki, számot vet velük, és annak tapasztalatából igyekszik átadni valamit, a személyes aspektus így elválaszthatatlan. Ahogy maga Borsos is hangsúlyozta: „az emberi lélek történelméből ástam elő a magam élményeit, a magam gondolkodásszálaival összefüggően”.

A tárlat az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a Debreceni Református Hittudományi Egyetem közös szervezésében jött létre, és 2018. január 14-ig látogatható.

A kiállítás kurátora: Kosinsky Richárd, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány művészettörténésze

Látogatói információk: 

Művészetek Háza | H-7100 Szekszárd, Szent István tér 28.
Nyitva tartás: kedd-péntek: 10.00-19.00, szombat-vasárnap 10.00-17.00