A Corvinus Gyűjtemény gyöngyszemei Berlinben

Magyarország Nagykövetsége (Berlin, Németország)

Ország: 
Németország
Város: 
Berlin
Dátum: 2018. szeptember. 12. - 2018. november. 18.

A Kempinski Hotel Corvinus 1992-ben nyitotta meg kapuit a magyar fővárosban Budapesten. A Kempinski Corvinus  volt az első öt csillagos luxusszálloda a rendszerváltás után és ezzel egy időben kötelezte el magát a modern luxus újradefiniálása mellett. A szálloda megnyitása óta támogatja a kultúrát. A gyűjtemény létrehozása idején ez a tevékenység szokatlan volt a szállodaiparban, ugyanúgy, mint a magyarországi műgyűjtés területén. A gyűjtemény jelentőségének megértéséhez elengedhetetlen felvázolni azt a gyűjtői környezetet, amely Magyarország szellemi és társadalmi reformjának időszakát jellemezte.

A rendszerváltás előtti időkben a 70-es években egyre fokozatosabban jelentek meg a privát gyűjtemények, ami a magyar művészet nemzetközi integrációs erősödését jelentette. A Corvinus Gyűjtemény alapját az vetette meg, hogy a szálloda építésekor a beruházási összeg 1%-át művészeti alkotásokra fordították. A 90-es években kezdődő gyűjtemény építése idején több klasszikus, tradicionális alkotásra fókuszáltak, majd az ezredfordulótól erősödött a fiatal kortárs művészet iránti érdeklődés, amely mára a gyűjtemény súlypontját alkotja. A gyűjtemény célja nem elsősorban a pénzügyi befektetés, így lehetőség nyílik új irányzatok felfedezésére, melynek kockázatát bátran vállalják.
A Corvinus Gyűjtemény két szempontból is kiemelkedik a céges gyűjtemények közül: az egyik, hogy kortárs anyagának színvonala magasabb, kialakítása koncepciózusabb, mivel maga a szálloda is szorosan kötődik a magyar kortárs művészethez. A gyűjtemény másik különlegessége, hogy a műtárgyak a kiállítási térként szolgáló szálloda épületben rendszeresen láthatók. Bár sok szállodát díszítenek műtárgyak, de a tudatosan felépített saját gyűjtemény még mindig  nagyon kevés hotelben található meg. Az évek során több mint 1000 műtárgyat mondhat magáénak a gyűjtemény, amely évről évre új műtárgyakkal egészül ki.

 
 
Látogatói információk: 

A Kempinski Corvinus Gyűjtemény gyöngyszemeit 2018. szeptember 12-től november 18-ig tekinthetik meg az érdeklődők. A kiállítás hétfőtől csütörtökig 8.00 és 16.30 között, péntekenként 8.00 és 14.00 között látogatható. Belépés személyazonosító igazolvány felmutatásával lehetséges. A belépés díjmentes.