Csernus Tibor műtermében

Kiállítási Központ

Ország: 
Oroszország
Város: 
Nyizsnyij Novgorod
Dátum: 2013. február. 07. - 2013. május. 12.

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány birtokában lévő Csernus Tibor hagyaték először mutatkozik be külföldön. A több száz művet tartalmazó kollekcióból 90 alkotás kerül bemutatásra 2013. február 8. és május 12. között a nyizsnyij novgorodi kiállítási központban.

Csernus Tibor, aki a párizsi Montmartre-on lévő műtermének magányában is megmaradt „magyar” festőnek olyan volumenű és kvalitású életművet hozott létre, amelynek megbecsült helye van a világ legkülönbözőbb pontjain lévő magán- és közgyűjteményekben. Munkássága jól elkülöníthető, stilárisan egészen változatos periódusokra osztható, azonban e korszakok szervesen fejlődtek egymásból. 1964-ban emigrált Párizsba, ahol 2007-ben bekövetkezett haláláig élt és alkotott.  

Csernus Tibor hatalmas életműve a posztimpresszionizmust és francia avantgárdot ötvöző festészettől a szürnaturalizmuson, majd a hiperrealizmuson, később a neobarokk, Caravaggio parafrázisokon át az egészen szabad és áramló expresszív festészetig terjed. Az örökösen kereső-kísérletező Csernus Tibor szenvedélyesen kutatta a festészet mesterségének lehetőségeit, a tradíció újraértelmezésének módszereit. 

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány kiemelkedően fontos küldetésének tartja, hogy a nemzetközi viszonylatban is jegyzett életművet minél szélesebb közönség számára tegye elérhetővé és ismertté.

Látogatói információk: 

Kiállítási Központ, Nyizsnyij Novgorod
603005 Nizhny Novgorod, pl. Minina i Pozarskova 2/2