Hencze Tamás kiállítása

KOGART Ház

Város: 
Budapest
Dátum: 2004. november. 03. - 2004. november. 28.

A kiállításon Hencze Tamás 1979 és 2004 között készült 40 művét első alkalommal mutatja be a nagyközönségnek. Hencze Tamás évtizedek óta elismert művész külföldön és belföldön egyaránt, a magyar kortárs képzőművészet egyik élő klasszikusa.

Alkotásai megtalálhatók a nagy magyar és külföldi magán- és közgyűjteményekben. A művész a 60-as évek végén fejlesztette ki jellegzetes technikáját: négyzetháló elrendezésben elmosódó szélű foltokat visz fel a vászonra gumihengerrel. Az egymásba olvadó motívumritmus vibráló hatást kelt, ami nem áll távol az op-art törekvéseitől.

Hencze kísérletező szellem, mindig vonzotta a festészet határainak feszegetése, újraértelmezése, elsősorban a narrativitás elkerülésének lehetőségei.  A 70-es évek második felére állandósult a festészete gerincét alkotó technika és formavilág: gumihengert és takarást használ festőeszközként, ez biztosítja az egyenletes tónusátmeneteket és a térhatást. Műveinek formái és színei az utóbbi időben egyszerűsödtek: a vertikális hengerformák, a monokróm és a ritmus váltak fő kifejezőeszközeivé.Látogatói információk: 

KOGART Ház
1062 Budapest, Andrássy út 112.