Kortárs magyar szobrászat a KOGART Kortárs Művészeti Gyűjteményben

Dom Umenia

Ország: 
Szlovákia
Város: 
Pozsony
Dátum: 2011. június. 23. - 2011. augusztus. 13.

A XVI. Nemzetközi Szobor és Objekt Kiállítás keretében, és egyben Magyarország európai uniós elnökségének záróeseményeként, a közönség ezúttal a gyűjtemény szobrászati anyagából láthat válogatást a pozsonyi Szlovák Nemzeti Kultúra Házában.

2008-ban kezdődött a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány kezdeményezésére egy olyan kortárs gyűjtemény összeállítása, amely méltóképpen reprezentálja korunk magyar képzőművészetét. Magáncégek és a magyar állam hozzájárulásának köszönhetően a Szervező Bizottság öt éven keresztül minden évben száz műalkotást vásárol a 20. század második felétől napjainkig tartó időszakból.

A kiállításon szereplő több mint száz mű a legszélesebb műfaji és tematikai skálát felölelve szemlélteti, ahogy a szobrászat a 20. század folyamán kilépett hagyományos keretei közül, hogy meghódítsa a teret (installációk, lebegő szobrok), integrálja a mulandó anyagokat (papír, műanyag, textil) és az új technikai eszközöket (videó), illetve a festészettel határos területeket hozzon létre (light boxok).

Az Alapítvány magyar–szlovák–angol nyelvű, reprezentatív katalógust jelentetett meg az alkalomra, amely a helyszínen megvásárolható.

Látogatói információk: 

Helyszín: Pozsony, Dom umenia, Námestie SNP12