Gyűjteményünkbe és annak kialakulásába már több posztunk is bepillantást engedett. Ezúttal egy darabra ugyan kicsi, de annál hangsúlyosabb szekciót mutatunk be, illetve egy gyűjtemény adományozás útján történő bővülését szeretnénk elmesélni: a Mészöly Miklós – Polcz Alaine szekciót.
Van, hogy egy gyűjtemény konkrét szándékkal épül, alakul – a hozzáértő szem válogatja össze a kollekció darabjait. És van, hogy a kollekció egy élet részeként együtt gyarapodik a gyűjtővel: ajándékként új darabok érkeznek, alkalmakra vagy hálából, esetleg csak gesztusként, illetve a gyűjtő is elajándékozza az egyes műveket – néha éppen a legértékesebbeket. Ilyen volt Mészöly Miklós és Polcz Alaine élő gyűjteménye is, amely a házaspár közös – ahogy Mészöly fogalmazott – „képnéző szenvedélyét” tükrözte. Tudatos gyűjtésről nem beszélhetünk, inkább az említett ajándékozások útján alakult ki ez művészettörténeti és irodalomtörténeti szempontból is unikális együttes, hiszen a házaspár baráti körén keresztül ismerhetjük meg művészeti kapcsolataikat. A 40 darabot számláló műtárgyegyüttesben olyan alkotók művei szerepelnek, mint Bálint Endre, Jovánovics György, Sváby Lajos, Szabados Árpád, Szőnyi István vagy Vajda Júlia.
A sok év alatt létrejött gyűjtemény 2007-ben került a KOGART-hoz, közvetlenül Polcz Alaine adományaként. Az akkor már súlyosan beteg Polcz egy közös ismerősön keresztül kereste fel Kovács Gábort, majd többször is találkoztak. Polcz egyben szerette volna tudni gyűjteményüket, hogy halála után ne kallódjon el, ezért az Alapítvány munkásságát ismerve, az volt a kívánsága, hogy a művek nálunk találjanak új otthonra. Sajnos még ugyanebben az éveben Polcz Alaine elhunyt, de ekkor már a gyűjtemény 39 darabját a KOGART őrizte. Egyedül az „Angyalt” (Bálint Endre alkotását) ajándékozta Alaine hálából néhai titkárának, akit állandóan unszolt, hogy mivel ajándékozza meg, némileg félreértve annak válaszát: „Add nekem az angyalaid!” Azonban a gyűjtemény KOGART-hoz kerülése és Polcz Alaine halála után – hogy az angyalok együtt lehessenek – visszatért ez a mű is a Mészöly Miklós – Polcz Alaine Gyűjteménybe, adományként.
Nagy megtiszteltetés és feladat egy ilyen anyag gondozása, amelyet még az adományozás évében, 2007 végén a KOGART Házban ki is állítottuk. A tárlatot egy katalógus is kísérte, amelyben a művek bemutatásán és a Mészöly-házaspár kapcsolatainak felkutatásán túl még egy utolsó interjú is megjelent, melyet végső ajándékaként Polcz Alaine adott a KOGART-nak.