Rólunk írták

 

 

Dátum: 2013. december. 31.

A 2013-as év összes sajtómegjelenéseinek listája linkekkel.
Dátum: 2013. december. 31.

A 2013-as év összes videó- és hangfelvételeinek listája linkekkel.
Dátum: 2013. december. 19.
A Salgótarjáni Városi Televízió híradása a Markó, Munkácsy, Csontváry... A 19. század magyar festészete a Kovács Gábor Gyűjteményben c. kiállítás 2013. december 19-i megnyitójáról.
Dátum: 2013. december. 19.
Évtizedes szünet után újra láthatók mások mellett Munkácsy Mihály, Benczúr Gyula, Csontváry Kosztka Tivadar és id. Markó Károly festményei Salgótarjánban csütörtöktől. A Dornyay Béla Múzeumban nyíló tárlat a 19. századi, európai léptékű magyar festőművészek munkáin keresztül a modern festészet születésébe nyújt bepillantást - közölte Shah Gabriella, a Dornyay Béla Múzeum igazgatója.
Dátum: 2013. december. 16.
A hagyományos kínai tusfestészet több mint száz művéből áll a Kogart Párás hegyek – Illatos virágok című tárlata, amelynek kivételes ritkasá­gait a csungkingi Három Szoros Mú­zeum jóvoltából állíthatta ki a budapesti múzeum. A kalligrafikus alapokon nyugvó, kétezer éves kínai művészeti ág alig változott az eltelt időszakban, ezt bizonyítják a 19. és 20. század válogatott alkotói.
Dátum: 2013. december. 14.
Párás hegyek, illatos virágok Hagyományos kínai festészet a XIX–XX. században Minden jegy mellé adni kellene Fajcsák Györgyit, hogy a néző ne legyen olyan végtelenül elveszve a Kogart kínai kiállításán. Mert mondjuk, elsétál valaki a második emeleten a sarokig, megnéz egy képet, fekete ágak, rajtuk piros virágok.
Dátum: 2013. december. 06.
A Három-Szoros Múzeum Kína egyik legjelentősebb múzeuma több ezer darabos gyűjteményével, leginkább a tusfestészet kiemelkedő alkotásaival. Ezek egy része most a budapesti KOGART-ba költözik – pontosabban 85 db függőleges tekercskép, 4 db horizontális tekercskép, 4 db tekercskép kalligráfia, 6 db festett legyező és 14 könyvillusztráció.
Dátum: 2013. december. 01.
Csernus Tibor életművében fontos szerep jutott illusztrátori tevékenységének. A festő előbb az ötvenes évek közepétől 1964-es, végleges távozásáig idehaza számos könyvillusztrációt készített (többek között Cyrano de Bergerac Holdbéli utazása magyar kiadásához; Fejes Endre Rozsdatemetőjéhez és Tagore A boldogság ígérete című művéhez, amelyekhez borítót is tervezett). Utóbb párizsi életének egy jelentős időszakában ugyancsak alkotott könyvborítókat és illusztrációkat. Most Franciaországban készült grafikusi-illusztrátori munkáiból mutat be bő válogatást új tihanyi kiállítótermében a Kogart.
Dátum: 2013. november. 15.
Tizenegyedik budapesti bérletsorozatát kezdi meg november 15-én a Pannon Filharmonikusok zenekara: az idei budapesti hangversenysorozat címe, az Öt szín a zenei korszakok és műfajok sokszínűségére utal. A zeneirodalom széles palettájáról merítő koncertek az idén a Caput Mortuum, a Jégkék, az Üvegzöld, a Tűzvörös és az Aranyokker árnyalatait idézik. A koncertsorozat a nyitánya egy új együttműködésnek is, amelyet a PFZ a Kovács Gábor Művészeti Alapítvánnyal kötött, s amely a zene és a képzőművészet összefonódását érzékelteti.
Dátum: 2013. november. 12.
Csernus Tibor, aki a párizsi Montmartre-on lévő műtermének magányában is megmaradt „magyar” festőnek olyan volumenű és kvalitású életművet hozott létre, amelynek megbecsült helye van a világ legkülönbözőbb pontjain lévő magán- és közgyűjteményekben.
Dátum: 2013. november. 01.
Tihany - A Kogart Galéria mindenszentekre megnyílt kiállítása Csernus Tibor festő életművének egy eddig kevésbé ismert részére hívja fel a figyelmet, a könyvillusztrációkra, amelyeket Párizsban készített 1965 és 1980 között. Tóth Mihály, a Kogart kulturális titkára köszöntötte a megnyitó vendégeit. A háttérben Lajta Gábor művészettörténész és Mészáros Zsolt kurátor. Betekintést nyerhetünk az alkotó műhelyébe
Dátum: 2013. október. 31.
A Kogart Tihany kiállítása Csernus Tibor festői életművének egy eddig kevésbé ismert szeletére hívja fel a figyelmet: a festőművész könyvillusztrációiból először láthat átfogó válogatást a hazai közönség. A tárlat Csernus párizsi időszakát felölelve mintegy hatvan mű segítségével mutatja be változatos témájú borítóterveit, könyvillusztrációit a szépirodalomtól kezdve, a bűnügyi és fantasztikus regényeken át egészen a sci-fiig.
Dátum: 2013. október. 29.
Tihany - A Kogart Galéria kiállítása Csernus Tibor festői életművének eddig kevésbé ismert részére irányítja a figyelmet: Csernus Tibor könyvillusztrációiból először láthat átfogó válogatást a hazai közönség. A művész párizsi időszakát felölelve mutatja be a Kogart tihanyi galériája a világhírű művész munkáit.
Dátum: 2013. október. 27.
Csernus Tibor festői életművének egy eddig kevésbé ismert szeletére hívja fel a figyelmet a tihanyi Kogart galériában november elsejétől látható kiállítás. A galéria hivatalos honlapja szerint a tárlat a művész párizsi időszakát felölelve mutatja be Csernus Tibor változatos témájú borítóterveit, könyvillusztrációit a szépirodalomtól a bűnügyi regényeken át a sci-fiig.
Dátum: 2013. október. 25.
A Pannon Filharmonikusok idei budapesti hangversenysorozata - a zenei korszakok és műfajok sokszínűségre utalva - az Öt szín címet kapta. A koncerteken egy-egy kortárs festménnyel is megismerkedhet a közönség. ... A koncertsorozat a Kovács Gábor Művészeti Alapítvánnyal történő együttműködésben valósul meg, „célunk megmutatni, hogy a zene és a képzőművészetek − mint mindig − manapság is kiegészítik, inspirálják egymást. E kettőt együtt, egymás segítségével szeretnénk közelebb vinni a közönséghez” – mondta Fertőszögi Péter, az alapítvány kuratóriumi elnöke a társulat fővárosi sajtótájékoztatóján.
Dátum: 2013. október. 24.
Idén öt különleges színhez kapcsolódnak a koncertek a Művészetek Palotájában. Tizenegyedszer rendezi meg a Pannon Filharmonikus Zenekar budapesti bérletsorozatát. Idén öt különleges színhez kapcsolódnak a koncertek a Művészetek Palotájában (Müpa), ezekhez egy-egy festményt kölcsönöz a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány. A földbarna, a jégkék, az üvegzöld, a tűzvörös és az aranyokker - ezek a színek kapcsolódnak az öt hangverseny egy-egy darabjához. Idéntől a Pannon Filharmonikusok hosszú távú együttműködésbe kezdett a Kovács Gábor Művészeti Alapítvánnyal, amely négy-négy kortárs festményt állít ki a koncertek napján a Müpában. A jégkék jegyében tartott estre Zászkaliczky Ágnes fest új művet - hangzott el a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.