Rólunk írták

 

 

Dátum: 2015. december. 31.
Péntek Orsolya/magyarhirlap.hu Hódmezővásárhely után a Várkert Bazárban Koszta József képei – Évtizedek óta nem volt kiállítás a művekből a fővárosban
Dátum: 2015. december. 14.
Csordás Lajos/nol.hu - 2015-12-12 Több évtizedes szünet után nyílt gyűjteményes kiállítása Budapesten Koszta Józsefnek, az Alföld különc életű festőjének. Most lehet megérteni, miért mondogatták már életében róla, hogy ő „a magyar földbe gyökerezett" művész.
Dátum: 2015. december. 14.
FIDELIO/MTI 2015.12.11. 13:53 Gyűjteményes kiállításon mutatja be Koszta József (1861-1949) életművét a Várkert Bazár Testőrpalotájában december 10-én megnyílt kiállítás.
Dátum: 2015. augusztus. 17.
Kubista látképek, kibillenthetetlen festőállványok, megsemmisített festmények és a legendás Művészeti Anatómia. A hódmezővásárhelyi Barcsay-kiállítás kurátorával, Szabó Noémivel beszélgettünk.
Dátum: 2015. július. 17.
Az Erdélyből 1919-ben Budapestre érkező, a Képzőművészeti Főiskolát a 20-as évek közepén befejező Barcsay Jenő indulása első éveiben többféle stílust, kifejezésmódot is kipróbált. Korai, Hódmezővásárhelyen készült képein tanára, Rudnay Gyula hatása érezhető. Ezt követően két alkalommal (1926-27 és 1929-30) ösztöndíjjal Párizsban járt, és az ott szerzett élmények hatására cézanne-os, illetve a Nyolcak művészeihez hasonlóan szerkezetes csendéletekkel próbálkozott, mígnem az évtized végére kialakította monumentális stílusát (Fiatal fiú, 1928; Munkáslány, 1928).
Dátum: 2015. június. 16.
Tudja jól minden művészettörténész, hogy vannak "hálás" témák, életművek: színes, változatos életet élő, jó narratív lehetőségeket nyújtó művészek, a kultúrpolitika által támadott vagy támogatott, ezért viták kereszttűzében állt alkotók és események, remek háttéranyaggal, szociológiai adalékkal szolgáló oeuvre-k és csoportok.
Dátum: 2015. június. 16.
Barcsay Jenő a 20. századi magyar művészet egyik legjelentősebb egyénisége, enigmatikus alakja, akinek saját kortársaira és a következő nemzedékre gyakorolt hatása alapvetően határozta meg a háború utáni magyar művészet arculatát, mégis évtizedek óta nem rendeztek műveiből a festő rangjához méltó tárlatot. Hiánypótló tehát a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum május 17. és szeptember 6. közötti Barcsay Jenő (1900-1988) a festő, a tanár című, új kutatási eredményeket publikáló és az életmű teljes egészét bemutató kiállítása, amelyre a Barcsay Jenő születésének 115. évfordulóján kerül sor.
Dátum: 2015. június. 11.
Barcsay Jenő művészi értelemben nem volt forradalmi alkat, nem fordított hátat radikálisan a hagyományoknak, csendes és alapos következetességgel épített pályája révén azonban jelentőségéhez kétség sem fér. Életrajzából hiányoznak a drámai elemek, pedig elvonultak mellette a XX. század viharai, de ő nem fordult se balra, se jobbra, csak szembe a festőállvánnyal, véleménye mégis ott van a vásznain.
Dátum: 2015. május. 17.
Vasárnap nyílt meg Barcsay Jenő, a 20. századi magyar képzőművészet egyik legmeghatározóbb alakjának teljes életművét átfogó kiállítása a Tornyai János Múzeumban. A kiállításon köszöntőt mondott Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Dátum: 2015. március. 29.
Március 29-én ’Hazádnak rendületlenül…’ – fejezetek a magyar romantika festészetéből címmel nyílik új kiállítás a KOGART tihanyi kiállítóhelyén.
Dátum: 2015. február. 20.
A tetris, a puzzle és a művészet találkozásából született az Artris nevű alkalmazás, amelyben játék közben ismerkedhetünk meg híres festők remekműveivel.
Dátum: 2015. február. 19.
Egyszerre gyönyörködtet, szórakoztat, oktat és fejleszt az ARTRIS nevű vadonatúj mobiljáték, amely a tetris, a puzzle és a képzőművészet találkozásából született. Az ARTRIS-ban a játék és az adrenalin az úr, de a játékos akció közben akarva-akaratlanul betekint a képzőművészetek világába.
Dátum: 2015. január. 13.
Szekszárdon mutatja be a KOGART Mészöly Miklós–Polcz Alaine-gyűjteményét, a pénteken a Művészetek Házában nyíló kiállítás a Mészöly Miklós Egyesület hétfői szekszárdi emléknapjához kapcsolódik.