Rólunk írták

 

 

Dátum: 2014. december. 31.

A 2014-es év összes sajtómegjelenéseinek listája linkekkel.
Dátum: 2014. október. 30.
A KOGART szervezésében megvalósuló különleges kiállítás két fiatal alkotó együttműködésének izgalmas eredménye.
Dátum: 2014. október. 20.
A KOGART Ház tihanyi kirendeltsége egész kifinomult grafikai anyaggal kedveskedik a Balaton téli közönségének. A kiállítás két kevésbé ismert magánygyűjteményből válogatva mutatja be az európai avantgárd - elsősorban az absztrakció - különféle irányzatait és útjait.
Dátum: 2014. október. 08.
Két jó kiállítás nyílt szombaton az északi parton, egymástól néhány kilométerre. A füredi Vaszary Villa az első világháború propagandaművészetével emlékezik a háború kitörésének 100. évfordulójára, a tihanyi KOGART Galériát pedig Miro és Chagall képeiért érdemes útba ejteni.
Dátum: 2014. szeptember. 23.
A pekingi operát bemutató budapesti kiállítás és egy kínai-magyar közös rendezésű tárlat is szerepel a Kovács Gábor Művészeti Alapítványnak (KOGART) és kínai együttműködő partnereinek tervei között - mondta Fertőszögi Péter, a KOGART kuratóriumának elnöke az MTI-nek annak kapcsán, hogy jelenleg Sanghajban látható válogatás a KOGART Szalay Lajos-gyűjteményéből.
Dátum: 2014. szeptember. 18.
An outstanding representative of European draughtsmanship is introduced to the Shanghai public at an exhibition where about 260 artworks by world-known Hungarian graphic artist Lajos Szalay(1909-1995) are on display.
Dátum: 2014. szeptember. 18.
A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (KOGART) mintegy 500 darabot számláló Szalay Lajos-gyűjteményének válogatásából nyílt szerdán kiállítás 'Szalay Lajos, Az európai grafika mestere' címmel a sanghaji Liu Haisu Múzeumban.
Dátum: 2014. július. 09.
Munkácsy mellett Paál László, Mészöly Géza, Csók István, Vaszary János, Rippl-Rónai József és Deák-Ébner Lajos alkotásai láthatók a kiállításon.
Dátum: 2014. július. 09.
Bármennyire is szeretjük Tihanyt, vannak olyan napok, amikor megfáradunk abban, hogy levendula fagyit nyalva nézzük a levendulaszínű naplementét egy levendula gumimatracon lebegve. Erre az esetre, valamint a különösen forró vagy éppen nagyon esős napokra ajánljuk a tihanyi KOGArtot, amely állandó és időszaki kiállítással egyaránt várja látogatóit.
Dátum: 2014. július. 02.
Munkácsy Mihály, Paál László, Mészöly Géza, Mednyánszky László festményeiből nyílik kiállítás a KOGART Tihanyban...
Dátum: 2014. június. 11.
Koszta József festészetét és életét bemutató kötet született Szinyei Merse Anna munkája nyomán, aki több évtizedes, a festővel kapcsolatos kutatómunkájának eredményét összegezte. Nem lehet kétségünk afelől, hogy a magyar múzeumokból és magángyűjteményekből összeválogatott anyag - ahogyan maga a kiállítás is - ilyen formában még nem volt együtt látható és sokáig nem is lesz.
Dátum: 2014. június. 11.
Amennyiben az ún. "alföldi festők" köréből kellene megnevezni a legismertebb alkotókat, Koszta József kétségtelenül ott lenne az első háromban. Ő az, aki már életében is divatos és felkapott festőnek számított, és halála után pedig jó áron cseréltek gazdát művei - sőt, komoly nagyságrendben indult meg műveinek a hamisítása is.
Dátum: 2014. június. 07.
Szinte egész Európát bejárta, mégis egy Szentes környéki, eldugott tanyán találta meg a visszahúzódó természetű művész azt a világot, ami festményeinek fő ihletője lett. Munkásságát szinte minden időben értették és értékelték - 1948-ban az elsők között kapta meg a Kossuth-díjat -, festményei többmilliós áron kelnek el a vezető aukciósházak árverésein.
Dátum: 2014. május. 22.
Négy évtizede következetesen keresi és saját munkáiban meg is teremti az egyensúlyt és a harmóniát Péreli Zsuzsa, a magyar kárpitművészet megújítója.Oldott festőiséggel, érzelmekben és gondolatokban gazdagon, biztos iránytűvel a kezében navigál a távoli végpontok - az élet és a halál, a fény és az árnyék, a mikrokozmosz és a világmindenség, a múlt és a jövő, a materiális és az éteri szférák között.
Dátum: 2014. május. 08.
Péreli Zsuzsa főiskolásként úgy gondolta, hogy a gobelin az ő boldogságos szórakozása lesz, és valami más pénzkereső foglalkozás után kellene néznie, de szerencsére nem így történt.
Dátum: 2014. április. 29.
A magyar muzeológia szaklapja, a MúzeumCafé szervezésében tartottak kedden beszélgetést a Tornyai János Múzeumban az ott megrendezett Koszta József kiállítás apropóján. A tárlat két kurátorával és a múzeum igazgatójával a kiadvány főszerkesztője, Martos Gábor beszélgetett. Az est résztvevői egyetértettek, hogy a Vásárhelyen létrehozott Koszta kiállítás egyedülálló értékeket hordoz.
Dátum: 2014. április. 19.
Örök erők szövedéke címmel a KOGART Tihany galériában látható július 6-ig Péreli Zsuzsa textilművész életműkiállítása. Négy évtizetedes munkássága legszebb kárpitjait állítja ki, köztük az Axis Mundi, azaz a Világfa című gobelinjét, amelyet egy apáca gyönyörű fonalhagyatékából szőtt.
Dátum: 2014. április. 13.
Örök erők szövedéke címmel vasárnap délben a KOGART művészeti alapítvány tihanyi galériájában megnyílt Péreli Zsuzsa textilművész életmű tárlata.
Dátum: 2014. március. 31.
Érdemes elmélyedni Koszta József festőművész munkáiban, nem szabad végigfutni a kiállításon – hangzott el vasárnap Hódmezővásárhelyen, a Tornyai János Múzeum tárlatnyitóján. Balog Zoltán miniszter elmondta: Koszta megmutatja, kik vagyunk, voltunk, miből lettünk. Közel 150 festmény, féltucat grafika látható június végéig a múzeumban.
Dátum: 2014. március. 30.
A címben szereplő kijelentést Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter tette Koszta József festőművész gyűjteményes kiállításának megnyitóján több száz érdeklődő előtt, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban vasárnap, rámutatva: a vásárhelyi kulturális történések már országszerte beszédtémának számítanak. A megnyitón Lázár János országgyűlési képviselő, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár rámutatott: Koszta József európai, sőt világszínvonalon mutatta be e tájegység, emberi közösség értékeit.
Dátum: 2014. március. 28.
Több mint 150 festményt, grafikát, valamint a művész életéből fennmaradt levelezéseket, személyes tárgyakat és dokumentumfotókat is megtekinthetnek az érdeklődők a vasárnap, a Tornyai János Múzeumban megnyíló Koszta József kiállításon. Péntek délelőtt dr. Nagy Imre múzeumigazgató és Fertőszögi Péter, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány művészettörténésze három évre szóló megállapodást írt alá.
Dátum: 2014. március. 12.
A csodálatos tusfestmények révén megelevenednek az ősi Kína hétköznapjai, a változatos táj szépsége - egy kis időre te is a párás hegyek és az illatos virágok között érezheted magad.
Dátum: 2014. február. 21.
Kunstinteressierten und Neugierigen bietet sich im KOGART Haus seit Dezember die seltene Möglichkeit, einen Einblick in die chinesische Tuschemalerei zu erlangen.
Dátum: 2014. február. 13.
A Csungkingi Három Szoros Múzeum gyűjteményéből válogatott majd száz alkotást a Kogart, "cserébe" a Kínában bemutatott Szalay Lajos-grafikákért.
Dátum: 2014. február. 10.
Ecsetvonásokból kibomló költészet: a KOGART Házban megcsodálható kínai tusképek a táj, a természet és az ember meghitt viszonyáról vallanak. Az egyik legnagyobb kínai múzeum gyűjteményéből válogató tárlat nemcsak a szemnek, a léleknek is felüdülést kínál.
Dátum: 2014. január. 24.
Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című alkotásával bővült pénteken a december közepétől Salgótarjánban látható időszaki kiállítás.
Dátum: 2014. január. 21.
Érdekes alkotásoknak ad otthont a Kogart Kiállítások Tihany Borsos Miklós állandó életmű kiállítása kapcsán már bemutatott galériája Irodalmi látomások – Csernus Tibor párizsi könyvillusztrációi – (1965-1980) címmel, február 23-ig a festőnek a francia fővárosban készített munkáit láthatják az érdeklődők.
Dátum: 2014. január. 13.
Három évtizede is van már, hogy olyan nagyszabású festészeti kiállítást láthatott a salgótarjáni közönség, mint a december 19-én délelőtt megnyílt "Markó, Munkácsy, Csontváry" címet viselő, a 19. század festészetét bemutató gyűjtemény.